Home   »   UPPSC RO ARO Question Paper 2024

UPPSC RO ARO Question Paper 2024, GS and Hindi Paper PDF

The UPPSC RO ARO 2024 prelims exam for Review Officer and Assistant Review Officer has been successfully conducted to fill 411 vacancies. Thousands of candidates had appeared for the exam which was divided into two papers i.e. General Studies and General Hindi. After the completion of the exam, the candidates must be searching for the correct answers to the questions asked in the exam. In this article, we have shared the UPPSC RO ARO Question Paper 2024 pdf for both papers. You can download the question paper pdf from here and check which type of questions have been asked by the commission this year.

UPPSC RO ARO Question Paper 2024

The team at Adda247 has prepared an answer sheet for the UPPSC RO ARO 2024 prelims exam, which was conducted on 11th February 2024. Candidates who appeared for the exam can check the answer sheet to verify their responses and calculate their scores. The answer sheet will also be useful for candidates who are preparing for future UPPSC RO ARO Examinations as it provides insight into the question pattern and level of difficulty. The exam had 140 multiple-choice questions, with 1 mark awarded for each correct answer and 0.33 marks deducted for each incorrect answer.

UPPSC RO ARO Prelims Question Paper 2024 PDF

As UPPSC RO ARO Exam was conducted for both Paper 1 i.e. General Studies and Paper 2 i.e. General Hindi and we have also attached the UPPSC RO ARO Prelims Question Paper 2024 below after collecting the paper from the candidates who appeared in the exam. The General Studies (Paper 1) consists of 140 questions for 140 marks and the General Hindi (Paper 2) was conducted for 60 questions for 60 marks. Below this section, we have also shared a few questions with their correct answers to help the candidates easily cross-check their attempted responses.

UPPSC RO ARO Questions and Answers 2024 for General Studies

The team of Adda247 has prepared the UPPSC RO ARO Answer Key 2024 for the questions which have been asked in the exam held on 11th February 2024. Paper 1 consists of questions from General studies which was conducted in shift 1 and paper 2 consists of questions from General Hindi which was conducted in shift 2. The answers for UPPSC RO ARO Paper 1 (General Studies) have been shared below.

Question 1- Given below are two statements, in which one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R): Assertion (A):

Assertion (A): The boiling point of water decreases as the altitude increases.

Reason (R): The atmospheric pressure increases with altitude.

Select the correct answer using the code given below:

Code-

(a) (A) is true but (R) is false.
(b) (A) is false but (R) is true.
(c) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(d) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer- (a) (A) is true but (R) is false.

Question 2. Which of the following city/cities is/are not situated in present-day Afghanistan?

1. Ghazni
2. Fergana
3. Kandahar
4. Samarkand

Select the correct answer from the code given below:

Code-

(a) 2 and 4
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 4

Answer- (a) 2 and 4

Question 3. What is the correct chronological order of the Sultans of the Sayyid dynasty?

(1) Khizr Khan
(2) Muhammad Shah
(3) Mubarak Shah
(4) Ala-ud-Din Alam Shah

Select the correct answer from the code given below:

Code-

(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1,3,2, 4
(c) 1, 4, 2, 3
(d) 1, 2, 3, 4

Answer- (c) 1, 4, 2, 3

Question 4. A voltage of 15 volt is applied across a colour-coded carbon resistor with first, second and third rings of brown, green and black colours. What is the current flowing through the resistor?

(a) 3 ampere
(b) 2 ampere
(c) 1 ampere
(d) None of the above

Answer- (c) 1 ampere

Question 5. Consider the following types of erosion and arrange these in the correct sequence in terms of the increasing. order of soil loss from the field due to these types of erosion –

I. Gully erosion
II. Splash erosion
III. Rill erosion
IV. Sheet erosion

Select the correct answer from the code given below- Code-

(a) IV, I, III, II
(b) II, IV, III, I
(c) III, II, I, IV
(d) II, III, IV, I

Answer- (b) II, IV, III, I

Question 6. Consider the following statements concerning Attorney General of India –

1. He holds office at the pleasure of the Prime Minister.
2. He is not entitled to the privileges of a Member of Parliament.

Select the correct answer from the code given below:

Code-

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Neither 1 nor 2
(d) Both 1 and 2

Answer- (c) Neither 1 nor 2

Question 7. The reason for a swimming pool to appear less deep than the actual deep is-

(a) Reflection
(b) Light scattering
(c) Refraction
(d) None of the above

Answer- (c) Refraction

Question 8. Given below are two statements, in which one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A): “Five Eyes” is an Intelligence Alliance of 5 countries including USA, UK, Canada, Australia, and New Zealand.

Reason (R): They share intelligence inputs regarding threats to their countries’ interests through a collective secret database called “Stone Ghost”.

Select the correct answer from the code given below:

(a) (A) is true but (R) is false
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not an explanation of (A).
(c) Both (A) and (R) are true but (R) is an explanation of (A).
(d) (A) is false but (R) is true.

Answer- (c) Both (A) and (R) are true but (R) is an explanation of (A).

Question 9. Given below are two statements, in which one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A): Pulses, when included in intercropping with cereals act as complementary crops.

Reason (R): Pulses with tap root system, do not compete for nutrients and moisture with cereals.

Select the correct answer from the code given below:

(a) (A) is false but (R) is true
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not an explanation of (A).
(c) Both (A) and (R) are true but (R) is an explanation of (A).
(d) (A) is true but (R) is false

Answer- (d) (A) is true but (R) is false

Question 10- Consider the following events and arrange them in correct chronological order starting from the earliest to the last activity:

(I) Discovery of pi meson
(II) Discover of Neutron
(III) Discovery of Electron
(IV) Discovery of Proton

Select the correct answer using the code given below-

(a) I, III, IV, II
(b) III, II, I, IV
(c) III, IV, II, I
(d) III, IV, I, II

Answer- (c) III, IV, II, I

Question 11. Given below are two statements, in which one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A): The struggles in South Africa prepared Gandhiji to lead the National Movement

Reason (R): Seeing the militancy of Indians in South Africa, Gandhiji was convinced that the Indian people would be ready for militant struggle and sacrifice for a cause.

Select the correct answer from the code given below:

(a) Both (A) and (R) are correct but (R) is correct explanation of (A).
(b) (A) is correct but (R) is incorrect
(c) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation.
(d) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer- (c) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation.

Question 12- A sum invested at 7% simple interest per annum grows to ₹540 in 5 years. The same amount at 9% simple interest per annum in 3 years will grow to be-

(a) 450
(b) ₹520
(c) ₹420
(d) ₹508

Answer- (c) ₹420

Question 13. Match List – I with List-II and select the correct answer using the code given below-

List I List II
A. Jaya Varma Sinha 1. Author of “Tales from Banana Republic
B. Manoje Nath 2. P.M. of Thailand
C. Srettha Thavisin 3. The first woman Chairperson of the Railway Board
D. Dr. Mohamed Muizzu 4. President of Maldives

Code-

(a) A4, B1, C2, D
(b) A2, B1, C3, D4
(c) A-3, B-1, C-2, D-4
(d) A3, B2, C1, D4

Answer- (c) A-3, B-1, C-2, D-4

Question 14. Out of the four given pairs below, how many of the following pairs are correctly matched?

List I
(Research Institute)
List II
(City)
(A) Arid Forest Research
Institute
Jodhpur
(B) Himalayan Forest
Research Institute
Dehradun
(C) Rain Forest Research Institute Jorhat
(D) Tropical Forest Research Institute Jabalpur

(a) 4
(b) 2
(c) 1
(d) 3

Answer- (d) 3

Question 15. Consider the following statements with reference to osmosis:

(1) If the semipermeable membrane is placed between the solvent and solution, the solvent molecules will flow through the membrane from pure solvent to the solution.
(2) The process of flow of solvent is called as reverse osmosis

Select the correct answer using the code given below:

(a) Both 1 and 2
(b) Only 1
(c) Neither 1 nor 2
(d) Only 2

Answer- (b) Only 1

Question 16. Consider the following statements with reference to  Uttar Pradesh Budget, 2023-24- 

  1. The size of the Budget is 7,60,000 crore. 
  2. The Fiscal Deficit is estimated to be at 84,883.16 crore.

Select the correct answer using the code given below

Code – 

(a) Both 1 and 2
(b) Only 2
(c) Neither 1 nor 2
(d) Only 1

Answer- (c) Neither 1 nor 2

Question 17. Consider the following events and arrange them in chronological order –

I. C. R. Rao, the eminent Statistician, passed away
II. Ustad Ali Zaki Haider, the Rudra Veena exponent, passed away
III. Bindeshwar Pathak, the father of public toilets in India, passed away
IV. M.S. Swaminathan, father of India’s Green Revolution, passed away

Select the correct answer using the code given below-

(a) III, I, II, IV
(b) IV, II, III, I
(c) IV, I, II, III
(d) II, III, I, IV

Answer- (b) IV, II, III, I

Question 18. Consider the following events of seed multiplication stages and arrange these in correct chronological order from earliest stage to last-

I. Breeder seed
II. Foundation seed
III. Certified seed
IV. Nucleus seed

Select the correct answer using the code given below-

(a) IV, I, II, III
(b) II, III, I, IV
(c) III, I, IV, II
(d) II, IV, III, I

Answer- (a) IV, I, II, III 

Question 19. Given below are two statements, in which one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) – 

Assertion (A): India is the largest producer of Jute in the world

Reason (R): India’s Jute production increased due to the Yellow Revolution

Select the correct answer using the code given below-

(a) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(b) (A) is true but (R) is false.
(c) (A) is false but (R) is true.
(d) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Answer- (b) (A) is true but (R) is false.

Question 20. Given below are two statements, in which one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)-

Assertion (A): Roscomos’s Luna25 mission to the moon was aimed at ensuring guaranteed access to the moon

Reason (R): Russia and China together are leading the International Lunar Research Station (ILRS) against U.S.-led Artemis. Accord

Select the correct answer from the code given below- 

(a) (A) is true but (R) is false.
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(d) (A) is false but (R) is true.

Answer- (c) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 21. x% of y is equal to y% of 

(a) x
(b) 100x
(c) x/100
(d) None of the above 

Answer- (a) x

Question 22. Given below are two statements, in which one is Jabelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)

Assertion (A): During the winter season, most of India is dry

Reason (R): Most parts of the country are under the influence of the northeast trade winds during the winter season

Select the correct answer using the code given below:

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is false but (R) is true.
(d) (A) is true but (R) is false.

Answer- (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 23. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below.

List I
(Dance)
List II
(State)
A. Bharatnatyam 1. Tamil Nadu
B. Kuchipudi 2. Uttar Pradesh
C. Sattriya 3. Andhra Pradesh
D. Kathak 4. Assam

(a) A-1, B-3, C-4, D-2
(b) A-3, B-4, C-1, D-2
(c) A-1, B-4, C-3, D-2
(d) A-1, B-2, C-4, D-3

Answer- (a) A-1, B-3, C-4, D-2

For More Questions and Answers of UPPSC RO ARO 2024, click on the link and check all answers.

UPPSC RO ARO Question Paper 2024

Q1. What was the difficulty level of UPPSC RO ARO Question Paper 2024?

As per the candidates, the difficulty level of UPPSC RO ARO Question Paper 2024 was Moderate.

Q2. How can I download UPPSC RO ARO Question Paper pdf?

As we have shared the UPPSC RO ARO Question Paper pdf in this article, which can be downloaded from the direct link provided in the article.

Q3. What is the importance of UPPSC RO ARO Question Paper and Answer Key?

For the candidates who appeared in the exam, they can calculate their correct responses and for the candidates who are planning to appear for next year's exam, they can know the type of questions asked.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *